Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 

Human Dimension Implementation Meeting/579/06

OSCE – HDIM- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13:
Θεμελιώδεις Ελευθερίες ΙΙ

Δηλώσεις Ελληνικής Αντιπροσωπίας
άσκηση δικαιώματος Απάντησης

read this page in Macedonian | read this page in English

1. Θα ήθελα να αναφέρω κάποιες πρόσφατες εξελίξεις που προάγουν την προστασία της ελευθερίας του θρησκεύματος στην χώρα μου.

-Έχει θεσπιστεί νόμος για την αποτέφρωση των αποθανόντων.

-Έχουν καταργηθεί νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν  η γνωμοδότηση  (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) του τοπικού Ορθόδοξου Επισκόπου  σε θέματα  σχετικά με την άδεια ανέγερσης κτηρίου και λειτουργίας ενός μη-Ορθόδοξου ναού λατρείας.

-Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προσφάτως ανακοινώσει την απόφαση της να παραχωρήσει χρήση γης στην περιοχή του Σχιστού κοντά στην Αθήνα στο αρμόδιο Δήμο για την εγκατάσταση ενός Μουσουλμανικού κοιμητηρίου. 

-Ο νέος νόμος για τη μετανάστευση επιτρέπει την  έκδοση άδειας παραμονής σε όλους τους εκπροσώπους των γνωστών θρησκειών, οι οποίοι είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

- Προσφάτως, ένα προσχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο, που προβλέπει μέσω Συντάγματος την ανέγερση ενός τεμένους κοντά στο κέντρο των Αθηνών, χρηματοδοτούμενο από το Κράτος. Το τέμενος θα χτιστεί σε οικόπεδο το οποίο παρέχεται από το Κράτος.  Θα διοικείται από μια Διοικητική Επιτροπή στην οποία  επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα και στη ευρύτερη περιοχή της Αττικής. 

2. Σύμφωνα με το άρθρο 3(1) του Συντάγματος, , «Το επικρατέστερο θρήσκευμα στην Ελλάδα είναι αυτό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Χριστιανών». Θα  πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω άρθρο δεν φτάνει μέχρι το σημείο να χαρακτηρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως επίσημη ή Εκκλησία του Κράτους, αυτό το άρθρο χαρακτηρίζει την θρησκεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως την «επικρατέστερη» θρησκεία, το οποίο σημαίνει το θρήσκευμα της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Με άλλα λόγια,  μια προσεκτική μελέτη του άρθρου απλά αναγνωρίζει το θεμελιώδη ρόλο που η Ορθόδοξη θρησκεία έχει επιτελέσει, και συνεχίζει να επιτελεί, στην ιστορία και πολιτιστική ζωή του Ελληνικού έθνους. Με κανένα τρόπο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι το Σύνταγμα παρέχει ηγεμονικό ρόλο στην Ορθόδοξη εκκλησία, ούτε δικαιολογεί οποιαδήποτε διάκριση προς κάποιες άλλες θρησκευτικές ομάδες.

3. Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ακολουθούν τις δικές τους παραδόσεις χωρίς κανένα  περιορισμό. Υπάρχουν πάνω από 300 Μουσουλμανικοί χώροι λατρείας. Επισήμως γύρω στους 400 Μουσουλμάνους κληρικούς. Τα τεμένη τους διοικούνται από βακουφικές επιτροπές και προστατεύονται από το νόμο, το κράτος επίσης συνεισφέρει οικονομικά, αν χρειαστεί.

Οι Μουφτήδες, ως πνευματικοί ηγέτες της Μουσουλμανικής κοινότητας, σε ολόκληρο τον κόσμο, και μέσα στην Τουρκία, είναι διορισμένοι και όχι εκλεγμένοι. Στην Ελλάδα, ο διορισμός των Μουφτίδων είναι αποτέλεσμα μιας διάφανης διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν εξέχοντα μέλη της Μειονότητας . Ένας ακόμη λόγος για τον διορισμό των Μουφτήδων από την Κυβέρνηση είναι γιατί αυτοί ασκούν, σύμφωνα με την Ισλαμική πρακτική , συγκεκριμένες δικαστικές και διοικητικές λειτουργίες, σε θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου.      

 

top of page

 

 

Watch Our Streaming Video Archive

Archive
  2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

Council of Europe
Framework Convention
for the Protection of National Minorities

Συμβούλιο της Ευρώπης
Σύμβαση Πλαίσιο για τηv
Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International