Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 


Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.florina.org e-mail: rainbow@florina.org & vinozito@otenet.gr

Δελτίο Τύπου

read this page in Macedonian | read this page in English

Φλώρινα/ Lerin

 

Νέα υπόθεση απαγόρευσης εισόδου σε εθνικά Μακεδόνα από τις ελληνικές αρχές


Μια νέα υπόθεση απαγόρευσης εισόδου ενός Καναδού πολίτη και εθνικά Μακεδόνα, έφθασε αυτές τις ημέρες στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ουράνιο Τόξο.  

Ο κ. John Markou (Ιωάννης Μάρκου) από το χωριό Άλωνα / Armensko του Νομού Φλώρινας / Lerin επισκέφθηκε με τη σύζυγο του την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι με πτήση μέσω Ρώμης. Κατά την είσοδο του στην Ελλάδα (αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης) δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί δεν έγινε έλεγχος των διαβατηρίων, επειδή η πτήση προερχόταν από χώρα στη ζώνη Σένγκεν*.  

Κατά την διάρκεια της παραμονής του θέλησε να επισκεφθεί τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην έξοδο του το ζευγάρι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα άρχισαν όταν ο κ. Μάρκου θέλησε να γυρίσει στην Ελλάδα. Στις 04/08/2007 στο συνοριακό σταθμό Νίκης στον έλεγχο των διαβατηρίων, του ανακοίνωσαν, ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και να επανέλθει στην Ελλάδα γιατί έχει καταχωρηθεί, ως «ανεπιθύμητος» στο εθνικό μητρώο. Για την σύζυγο του δεν υπήρχε απαγόρευση.  

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα δεν ενημερώνει για αυτόν τον ειδικό κατάλογο ανεπιθύμητων τις υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν περί ελεύθερης διακίνησης προσώπων. Για αυτό και ο κ. Μάρκου δεν αντιμετώπισε προβλήματα κατά την πρώτη είσοδο του στην ζώνη Σένγκεν, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η Ιταλία.  

Οι ελληνικές αρχές δεν ενημερώνουν τους ευρωπαίους συναδέρφους τους για αυτόν τον «ειδικό κατάλογο», γιατί πως θα δικαιολογήσουν τη καταχώρηση του 70χρονού Μάρκου ως «ανεπιθύμητο» πρόσωπο (persona non grata) στην Ελλάδα; Πώς να εξηγήσουν ότι ο κ. Μάρκου είναι ανεπιθύμητος επειδή απλά είναι εθνικά Μακεδόνας;  

Δυστυχώς πολλοί εθνικά Mακεδόνες κάτοικοι εξωτερικού, είτε αυτοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες, αντιμετωπίζουν το ίδιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο των ελληνικών αρχών, την απαγόρευση εισόδου στη γενέτειρά τους.  

Στην Ελλάδα του 2007, στην Ελλάδα τη χώρα της δημοκρατίας, συμβαίνουν συνεχώς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των «ανύπαρκτων» μειονοτήτων, όμως όλες αυτές οι υποθέσεις δε γίνονται ποτέ γνωστές στην ελληνική κοινή γνώμη, αφού «πρόθυμα» οι πλειοψηφία των ΜΜΕ συμμετέχει στην συνομωσία σιωπής, όταν τέτοιες παραβιάσεις σχετίζονται με τα λεγόμενα εθνικά θέματα.  

Ο κ. Μάρκου δεν είναι ούτε εγκληματίας, ούτε τρομοκράτης, για να του απαγορεύεται η είσοδός του στην Ελλάδα. Το «έγκλημά» του είναι, ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Φλώρινας / Lerin και τυχαίνει να έχει μακεδονική εθνική ταυτότητα.  

Σελίδα 1 Σελίδα 2

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



* Για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν τα εξωτερικά σύνορα οποιασδήποτε από αυτές, θεωρούνται κοινά εξωτερικά σύνορα για όλες. Έτσι αν κάποιος εισέλθει από τρίτη χώρα σε χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη εισέρχεται σε ενιαίο εσωτερικό χώρο, δηλαδή, τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ελέγχονται κατά την πρώτη είσοδο στον «ενιαίο χώρο».

top of page

 

 

Watch Our Streaming Video Archive

Archive
  2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

Council of Europe
Framework Convention
for the Protection of National Minorities

Συμβούλιο της Ευρώπης
Σύμβαση Πλαίσιο για τηv
Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International