Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

read this page in Macedonian | read this page in Greek

 

Μακεδονικό Αναγνωστικό κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΠΑΤΑΒΙΑ το βιβλίο BUKVAR (ΜΠΟΥΚΒΑΡ) – ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ – ABECEDAR της μακεδονικής γλώσσας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Γραφείου των Λιγότερο Ομιλουμένων Γλωσσών (Ε.Γ.Λ.Ο.Γ.), με έδρα τις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Επιτροπής του Ε.Γ.Λ.Ο.Γ. και της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ουράνιο Τόξο.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ – ABECEDAR το οποίο εκδόθηκε το 1925 από την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από επίμονες προσπάθειες και πίεση προς αυτήν της «Κοινωνίας των Εθνών». Το ABECEDAR που προοριζόταν να μοιραστεί στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδος ώστε να ξεκινήσει η διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας, δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των Μακεδόνων αφού κατασχέθηκε και καταστράφηκε σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή του. Αντίγραφό του υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από ένα σύγχρονο ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ – ΜΠΟΥΚΒΑΡ της μακεδονικής γλώσσας έτσι όπως αυτή αναγνωρίζεται και διδάσκεται ανά τον κόσμο.

Τα συνοδευτικά κείμενα του βιβλίου είναι τρίγλωσσα στην ελληνική, αγγλική και μακεδονική γλώσσα στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι «ευχαριστίες» των μελών του Ουράνιου Τόξου προς την ελληνική κυβέρνηση για την «χρηματοδότηση» του εγχειρήματος, ο χαιρετισμός της Προέδρου του Ε.Γ.Λ.Ο.Γ., του Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής του Ε.Γ.Λ.Ο.Γ. καθώς και το ιστορικό της έκδοσης του ABECEDAR το 1925.

Το Γραφείο Τύπου

top of page

 

 
Archive
  2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

The Cultures and Languages in the E.U.
(European Free Alliance) Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Macedonian Primer “Abecedar”
Abecedar

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International