Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 

Liderite na Gr~kite Evrei se Borat za Ednakvi Prava

Izvor: http://www.ejpress.org/article/8461

Liderite na Gr~kite Evrei se Borat za Ednakvi Prava

Od @an Kohen vo Atina 22-ri Maj 2006 god.

read this page in English | read this page in Greek

 

ATINA (EJP) Pretsedatelot na Gr~kata Evrejska zaednica ja povika gr~kata vlada da ja podr`i evrejskata zaednica kako {to i vpro~em gi podr`uva i hristijanskata i muslimanskata zaednica.

Mojsej Konstantinis, pretsedatel na Centralniot Evrejski Odbor na Grcija izjavi deka bara od vladata da gi pla}a lokalnite rabini, kako {to gi pla}a i hristijanskite sve{tenici i muslimanskite imami.

Nie veruvame deka rabinite treba da bidat pla}ani od gr~kata Vlada, bidej}i i sledbenicite na evrejskata religija se lojalni gra|ani koi pla}aat danoci vo Grcija, re~e Konstantinis za EJP.

Drugo pra{awe koe be{e izneseno e vo vrska so toa deka zaednicata treba da obezbedi dozvola od regionalniot visok pravoslaven sve{tenik, Mitropolitot, za da i bide dozvoleno da izgradi nova sinagoga. Ovoj zakon e donesen vo 1936 god. za vreme na diktaturata na Metaksa i zatoa Konstantinis izjavi deka istiot Evrejskata zaednica vo Grcija go smeta za nekorekten i zastaren.

Veruvame deka zakonot treba da bide preispitan bidej}i Mitropolitot ne bi trebalo da ima jurisdikcija nad funkcionalni pra{awa {to se odnesuvaat na drugite religii.

Gr~kata vlada be{e nedostapna za odgovor.

Visok pretstavnik na gr~kite evrei izjavi: Se razbira deka tie nema da odgovorat. I jas bi go napravil istoto da sum na nivno mesto.

Sloboda na religijata

I pokraj ovie zagri`uva~ki najavi, Konstantinis istakna deka Evreite odsekoga{ u`ivale potpolna religiozna sloboda vo Grcija.

Everite vo Grcija ne se sre}avaat so problemi {to se odnesuva do praktikuvaweto na nivnite religiozni prava spored ustavno utvrdenite principi na sloboda na religijata, re~e toj.

Denes vo Grcija ima 13 sinagogi od koi samo vo tri od niv se odr`uva redovna slu`ba, i toa vo Atina, Solun i Larisa.

Evrejskite zaednici niz Grcija se odgovorni za rakovodewe i za{tita na sinagogite kako i za pla}awe na rabinite bilo doma{ni ili pokaneti od stranstvo. Pove}eto sinagogi se od golemo istorisko i arhitektonsko zna~ewe. Tro{ocite za nivnoto odr`uvawe se pokrivaat od lokalnite evrejski zaednici ili od strana na Gr~kata Evrejska Zaednica.

Grobi{ta

Kako i sinagogite, evrejskite grobi{ta funkcioniraat vo site aktivni zaednici. Iako mnogu od niv se nao|aat na parceli koi pripa|aat na zaednicite, vo nekoi slu~ai tie se nao|aat na del od op{tinskite grobi{ta.

GEZ isto taka pla}a za prezervacija na odreden broj na ruinirani i zatvoreni evrejski grobi{ta koi se nao|aat niz cela Grcija. Niv gi ima vo Drama, Kavala, Ksanti i Kos kade evrejskite zaednici bea uni{teni za vreme na Holokaustot.

Vo post-voeniot period, koga gr~kite evrejski lideri bea fokusirani na pomagawe i rehabilitacija na pre`iveanite od holokaustot i vo psvtorno vospostavuvawe na evrejskite zaednici, bea zagubeni mnogu grobi{ta.

Najpoznat e primerot so porane{nite evrejski grobi{ta vo Solun koi i pripa|aa na pogolemiot del od evrejskata populacija.

Posle vojnata Aristoteloviot univerzitet vo Solun be{e izgraden na taa lokacija. Pogolemiot del od nadgrobnite spomenici bea iskoristeni za zgradite a i nema{e razbirawe za pravata na evrejskata zaednica vo Solun.

 

 

top of page

 

 
Archive
  2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

The Cultures and Languages in the E.U.
(European Free Alliance) Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Macedonian Primer “Abecedar”
Abecedar

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International