Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 

EFA-Rainbow responds to Greek Foreign Affairs' statements about the Macedonian language primer Abecedar

 

Δελτίο Τύπου
Φλώρινα /Lerin,

Η ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο απαντά στις δηλώσεις Κουμουτσάκου.

Στη καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου του ΥΠΕΞ ο κ. Κουμουτσάκος δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την έκδοση του «Bukvar –Αναγνωστικό» Μακεδονικής γλώσσας (Εκδόσεις Μπατάβια).

Σας παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης σχετικά με την έκδοση του βιβλίου.

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκο.
Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2006
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/061006_N1637.htm

κα. ΒΟΥΔΟΥΡΗ:
Μια ερώτηση σχετικά με την επανέκδοση του λεγόμενου «μακεδονικού αναγνωστικού». Ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις στελεχών της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» ότι η επανέκδοση του εν λόγω αναγνωστικού αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας του ελληνικού κράτους να αρνείται την ύπαρξη εντός εισαγωγικών «Μακεδόνων».

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:
Το θέμα το γνωρίζουμε. Το θέμα παρακολουθείται. Δεν έχουν κυκλοφορήσει αυτές οι εκδόσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποιος προβληματισμός ή ανησυχία από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι μια ακόμα απόπειρα γνωστών κύκλων χωρίς κάποιο ειδικό πολιτικό βάρος και εμβέλεια.

κ. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ:
(Μιλάει εκτός μικροφώνου). Είναι σαν να μην κυκλοφόρησαν τα βιβλία

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:
Δεν έχουν κυκλοφορήσει. Επαναλαμβάνω το θέμα το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει ούτε προβληματισμός ούτε ανησυχία από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών. Θεωρείται απόπειρα κύκλων χωρίς ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και εμβέλεια. Δεν υπάρχει ειδικό βάρος.

Εκφράζουμε κατ’ αρχήν την απορία μας για το πώς ο κ. Κουμουτσάκος πήρε θέση για το παραπάνω ζήτημα εκπροσωπώντας το ΥΠΕΞ. Το ABECEDAR ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ – ΜΠΟΥΚΒΑΡ δεν αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με άλλη χώρα αλλά αποτελεί πρωτοβουλία Ελλήνων πολιτών. Εκτός και εάν ο κ. Κουμουτσάκος και το ΥΠΕΞ θεωρούν όσους Έλληνες πολίτες εκφράζουν μακεδονική εθνική ταυτότητα “εξωτερικό παράγοντα” ή “ξένο σώμα” για τη χώρα.

Απορούμε με το σκεπτικό του κ. Κουμουτσάκου και των προϊσταμένων του στο ΥΠΕΞ που ενώ δηλώνουν ότ δεν “προβληματίζονται” και δεν “ανησυχούν” από την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου των λιγότερο Ομιλούμενων Γλώσσών, της Επιτροπής του Γραφείου στην Ελλάδα και της ΕΕΣ - ΟυράνιοΤόξο, εντούτοις όχι μόνο γνωρίζουν αλλά και παρακολουθούν το θέμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Γιατί ο κ. Κουμουτσάκος ψεύδεται ασύστολα στους δημοσιογράφους για την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια? Πότε θα υπήρχε προβληματισμός και ανησυχία? Μήπως όταν αρχίσουν οι Έλληνες να μαθαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα τους και σε ποιο βαθύ ύπνο τους έχουν καταδικάσει οι πολιτικές σιωπής που ακολουθούν οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεκαετίες τώρα για τις μειονότητες και τη γλωσσική διαφορετικότητα?

Προς ενημέρωση των υπευθύνων του ΥΠΕΞ και του κ. Κουμουτσάκου το ABECEDAR-ΜΠOΥΚΒΑΡ- ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ κυκλοφορεί εδώ και δέκα μέρες και διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία, με τα οποία συνεργάζεται ο εκδοτικός οίκος που το εξέδωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη / Solun. Τους καλούμε μάλιστα να το προμηθευτούν.

Σε ότι αφορά την “απάντηση” του κ. Κουμουτσάκου περί απόπειρας γνωστών κύκλων χωρίς κάποιο ειδικό πολιτικό βάρος και εμβέλεια, η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ θυμίζει τη γνωστή ελληνική παροιμία « τι κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω” αφού ο κ. Κουμουτσάκος απλά αδυνατεί καταφανέστατα να απαντήσει στην ερώτηση της δημοσιογράφου.

H ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο επισημαίνει ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης των Μακεδόνων αλλά και κάθε μειονότητας στην Ελλάδα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείοu Παιδείας και των συνεργαζόμενων φορέων, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες απαντάται το να ασχολείται το Υπουργείο Εξωτερικών ενός κράτους με τις μειονότητες εντός της επικράτειας του και τις δραστηριότητες των μελών τους.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

 

top of page

 

 
Archive
  2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

The Cultures and Languages in the E.U.
(European Free Alliance) Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Macedonian Primer “Abecedar”
Abecedar

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International