Visit the FUEN Site Visit the EFA Site Political Party of the Macedonian Minority in Greece
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φλώρινα / Lerin 22.05.2006

 

Ο Παπούλιας ... και οι σλαβόβυθοι της Ελλάδας.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια στο Στρασβούργο σε σχέση με την Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, επισημαίνουμε τα παρακάτω παραθέτοντας ολόκληρο το σχετικό διάλογο με τον δημοσιογράφο που του υπέβαλλε τη σχετική ερώτηση.

Δημ. Κύριε Πρόεδρε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μέλη της Μακεδονικής μειονότητας από την Ελλάδα, από το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ συγκεκριμένα, διαμαρτυρήθηκαν αναρτώντας πανό με συνθήματα για πολιτική άπαρτχαϊντ σε βάρος της μειονότητας αναφερόμενοι στο ζήτημα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Πως το σχολιάζετε;
Επίσης με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη μπορεί τα προβλήματα που υπάρχουν στο ζήτημα του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αποτελέσει εμπόδιο στη πορεία της προς την Ε.Ε.;

Πρ. Πρέπει να σας πω κατηγορηματικά, έχω ζήσει πολλά χρόνια ως Υπουργός των Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει καμιά σλαβόβυθη...σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα. Δεύτερο ότι υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα η οποία απολαμβάνει όλων των προνομίων και βέβαια υπάρχει και αυτό πρέπει να το αναφέρετε και να το υπογραμμίζετε και πρέπει να το συγκρατήσετε ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ειλικρινής υποστηριχτής της προσπάθειας ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σας το λέω ενώπιον όλων των συναδέλφων ότι δεν έχετε ειλικρινέστερο φίλο από την Ελλάδα.

Ο πολιτικός φίλος των κατηγορούμενων από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Κάρατζιτς και Μλάντιτς, ο οποίος συγκινημένος τους υποδέχονταν και συνομιλούσε μαζί τους ως Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, εξυμνώντας πολλές φορές τη προσωπικότητά τους στα ΜΜΕ τη περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει αυτή τη φορά απόλυτο δίκιο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά «σλαβόβυθη» (sic) και καμία σλαβόφωνη μειονότητα. Στην χώρα μας υπάρχει Μακεδονική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά πράγμα που το γνωρίζουν πλέον οι πάντες σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνον επίπεδο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και καταδεικνύουν οι εκθέσεις και παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών τα τελευταία χρόνια όσο και αν στρουθοκαμηλίζουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και διάφοροι κυβερνητικοί ή κομματικοί αξιωματούχοι.

Πέρα από το γλωσσικό σαρδάμ στις δηλώσεις του, δείγμα της αμηχανίας και της έκπληξης του κ. Παπούλια, λυπούμαστε που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέθεσε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας στο εξωτερικό με τις δηλώσεις του, του αποδεικνύοντας, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου μάλιστα, το έλλειμμα δημοκρατίας όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα μας.

Στην παραπάνω ανεκδιήγητη δήλωση απάντησε και ο πρόεδρος της Δημ. Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ξεκαθάρισε το αυτονόητο. Ότι «…η ύπαρξη εθνικής μειονότητας σε μια χώρα δεν εξαρτάται από τη δήλωση, την τοποθέτηση ή το διάταγμα του προέδρου της. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο μακεδονικό έθνος», τόνισε ο κ. Τσερβένκοφσκι, υπενθυμίζοντας απλά μια πραγματικότητα που διεθνώς μόνο η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται. Επισημαίνεται ότι ήδη από το 1930, το Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο (Permanent Court of Justice), μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάνθηκε ότι μια μειονότητα δεν αποτελεί νομικό αλλά πραγματικό ζήτημα. Το ίδιο επεσήμανε και ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια & τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μαξ Φαν Ντερ Στουλ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι μια μειονότητα υπάρχει όταν την βλέπω.»

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο

 

top of page

 

 
Archive
  2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997

The Cultures and Languages in the E.U.
(European Free Alliance) Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Macedonian Primer “Abecedar”
Abecedar

RAINBOW Party Newsletter

Macedonian News Site

Macedonian Culture & Heritage

Macedonian Human Rights Movement International