Friday - 19 April, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 

Δελτίο Τύπου

Φλώρινα / Lerin  05 12 2005

Read this page in English

Mε έκπληξη, αγανάκτηση και οργή η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία- Ουράνιο Τόξο παρακολούθησε πρόσφατα –μέσω των αναφορών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)- για ακόμα μια φορά Έλληνες διπλωμάτες και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να ψεύδονται ασύστολα και χονδροειδώς ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού, όταν εγκαλούνται για τον τρόπο αντιμετώπισης της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι μια από τις 9 που δεν έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα την Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (την οποία ωστόσο υποκριτικά έσπευσε εκ των πρώτων να υπογράψει). Ανάμεσά σ΄ αυτές βρίσκονται επίσης η Τουρκία, η Γαλλία και η Γεωργία.

Την στάση αυτή προσπάθησε να δικαιολογήσει στις 22 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο Έλληνας διπλωμάτης Γιώργος Αυφαντής απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνεπικουρούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Έλσα Παπαδημητρίου και υπό την ένοχη σιωπή των επίσης παρευρισκομένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θεόδ. Πάγκαλου και Αθαν. Αλευρά, ο κ. Αυφαντής προέβη στις παρακάτω «εκπληκτικές» δηλώσεις:

 

«..Οι (Σλαβόφωνοι) είναι ελεύθεροι να μιλούν το ιδίωμά τους και να το μαθαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία (φροντιστήρια)…»

Μέχρι σήμερα, η πάγια θέση της Ελλάδας στο γλωσσικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία Μακεδονική γλώσσα αλλά ένα «προφορικό σλαβογενές ιδίωμα» που ομιλείται από ελάχιστους ηλικιωμένους στην Δυτ. Μακεδονία. Ας μας εξηγήσει ο κ.  Αυφαντής και οι «φωστήρες» που τον καθοδηγούν πως είναι δυνατόν να διδαχθεί σε φροντιστήριο ένα «προφορικό ιδίωμα» και ας μας υποδείξει που υπάρχουν τέτοια φροντιστήρια στην ελληνική επικράτεια.

 

«…Η πλειοψηφία (των Σλαβόφωνων) δεν επιθυμεί να θεωρείται μέλος μιας μειονότητας, καθώς το να είσαι μειονότητα σημαίνει ότι περιθωριοποιείσαι.»

Με ελάχιστες λέξεις, ο Έλληνας διπλωμάτης περιγράφει αυτό που έχει «επιτύχει» η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια, όσον αφορά τις μειονότητες στο έδαφος της. Ενσωμάτωση δια της μεθόδου της βίαιης αφομοίωσης. Με όσους αυτό δεν επιτυγχάνεται, ασφαλώς περιθωριοποιούνται, αφού ούτε διαφορετική εθνική συνείδηση μπορούν ελεύθερα να διατυπώσουν, ούτε βέβαια μπορούν να μάθουν τη γλώσσα τους. Παράλληλα, παραδέχεται εμμέσως ότι οι «Σλαβόφωνοι» δεν περιορίζονται μόνο σε ελάχιστους ηλικιωμένους. Εκείνο που δε μας εξήγησε  ο κ. Αυφαντής είναι το γιατί η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να δώσει στους Μακεδόνες και στις άλλες εθνικές ή γλωσσικές ομάδες τη δυνατότητα να δηλώσουν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα μέσα από τις επίσημες απογραφές, στερώντας τους ακόμα και το βασικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

 

«..Ιστορικά, οι μειονότητες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο διάλυσης κρατών, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν επικυρώνει την Σύμβαση…Αν το έκανε, αυτό δεν θα σήμαινε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των απλών ανθρώπων αλλά μόνο επιπλέον δουλειά για την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.»

Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική θέση, η Ελλάδα είναι ένα ομοιογενές εθνικά και γλωσσικά κράτος, με μόνη εξαίρεση τη «μουσουλμανική» μειονότητα της Δ. Θράκης. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς από τα λεγόμενα αυτά προκύπτει ένας ξεκάθαρος φόβος έναντι των «ανύπαρκτων» κατά τα λοιπά μειονοτήτων. Αν η Ελλάδα δεν είχε μειονότητες, ποιος ο λόγος επίκλησης του γιουγκοσλαβικού παραδείγματος που είναι και αποπροσανατολιστικό και ατυχές;

Με την ίδια λογική, δεν είναι αποσταθεροποιητικός ο ρόλος των ελληνικών σχολείων στην Ν. Αλβανία και η προάσπιση των μειονοτικών δικαιωμάτων για τους (συντριπτικά λιγότερους των Μακεδόνων) Έλληνες της Τουρκίας που με τόση ζέση και στεντόρεια φωνή προβάλλουν η ελληνική διπλωματία και οι Έλληνες πολιτικοί σε κάθε ευκαιρία;

Και εν πάση περιπτώσει, αν η Ελλάδα φοβόταν να μη συμβούν και εδώ τα ίδια, γιατί τότε υπέγραψε ασμένως τη Σύμβαση και γιατί αρνείται τώρα να την επικυρώσει; Μήπως από το 1997 και μετά εμφανίστηκαν οι μειονότητες στην χώρα; Ή μήπως επειδή αυτό θα σημάνει περισσότερη δουλειά για τον κ. Αυφαντή  και για τους άλλους-επίσης παχυλά αμειβόμενους- συναδέλφους του, όπως ο ίδιος αφελώς παραδέχθηκε;

 

«…Η Σύμβαση ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς αλλά τώρα είναι άσχετη…»

Με άλλα λόγια, υπογράφουμε, επικυρώνουμε και εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμβάσεις μόνο όταν εξυπηρετούν τα (κακώς εννοούμενα) ελληνικά συμφέροντα ή όταν εφαρμόζονται για τους άλλους. Όταν αυτό δε συμβαίνει, τις υποβαθμίζουμε, τις ξεχνάμε και τις δυσφημούμε.

 

«..Οι λίγοι (Σλαβόφωνοι) που εκπροσωπούνται από το Ουράνιο Τόξο είναι άνθρωποι που θέλουν να επιτύχουν την απόσχιση από την Ελλάδα, την ένωσή της με την πΓΔΜ και υποστηρίζονται από ανθρώπους μέσα στην πΓΔΜ.»

Όταν η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα οδηγεί στην λάσπη και στην συκοφαντία, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η ΕΕΣ- Ουράνιο Τόξο θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Αυφαντή και των προϊσταμένων του, ώστε να κληθούν-ενώπιον της Δικαιοσύνης πλέον- να αποδείξουν τα όσα εξωφρενικά υποστηρίζουν ανερυθρίαστα κάθε φορά που βρίσκονται στο «εδώλιο» της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η μετριοπάθεια και η ανοχή δεν μπορούν να εκλαμβάνονται ως αδυναμία.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

 

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.