Friday - 29 March, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.florina.org; e-mail: rainbow@florina.org



Δελτίο Τύπου

Προς: κ. Matthew Nimetz

Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Φλώρινα / Lerin - 5 Μαίου 2005



Matthew Nimetz Κοινοποίηση:

1. κ. George Bush – Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
2. κ. Kofi Annan – Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ
3. κ. Charles P. Ries – Πρέσβη Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα

Εξοχότατε κ. Nimetz,

Στις 11-4-2005 στον ελληνικό γραπτό τύπο (εφημερίδα Ελευθεροτυπία σελ.7) παρουσιάσθηκαν οι δηλώσεις-προτάσεις σας με την ιδιότητα του Eιδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος. Σύμφωνα με το εν λόγο δημοσίευμα φέρεστε να έχετε προτείνει 13 σημεία ως πρόταση ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος, μαζί με την ερμηνευτική σας δήλωση επί των παραπάνω σημείων.

Θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα να σχολιάσουμε το περιεχόμενο της δήλωσης και των προτάσεων σας με τη διπλή ιδιότητα ως πολίτες της Ελλάδος αλλά και ως μέλη της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα αφού μας ενδιαφέρει άμεσα η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός όμως από αυτόν το σημαντικό λόγο αισθανόμαστε επίσης ότι με αυτές (αφού όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα αποτελεί πρόταση ψηφίσματος) προσβάλετε βάναυσα όχι μόνο η πολιτισμική, γλωσσική και εθνοτική μας ταυτότητα αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό.

Συγκεκριμένα, σε τμήμα των ερμηνευτικών σας δηλώσεων αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι:
« Ως ακόμη ένα παράδειγμα, στη Republika Makedonija-Skopje πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει διοικητική περιοχή στην Ελλάδα με το όνομα «Ελληνική Μακεδονία» (και όχι Μακεδονία του Αιγαίου ή Αιγιακή Μακεδονία υπό την Ελλάδα) και ότι αυτοί που ζουν στην Ελληνική Μακεδονία κοινώς αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Μακεδόνες με την ελληνική περιφερειακή και πολιτισμική έννοια του ονόματος και τέτοια ονόματα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να γίνονται σεβαστά».

Αξιότιμε κ. Διαμεσολαβητή οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος ή της Ελληνικής Μακεδονίας κατοικούν και Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Μακεδόνες (είναι τα μέλη της γηγενούς εθνικής Μακεδονικής μειονότητας) και καθόλου δεν υιοθετούν την ελληνική περιφερειακή και πολιτισμική έννοια του ονόματος, όπως εσείς αναφέρετε.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε με βάση ποια στοιχεία θεωρείτε πως η Βόρεια Ελλάδα κατοικείται αποκλειστικά από Έλληνες ώστε όταν η γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναφέρεται στους κατοίκους αυτής της περιοχής, να χρησιμοποιεί για όλους, δηλαδή και για εμάς, αποκλειστικά τον όρο «Έλληνες Μακεδόνες»;
Μπορείτε να μας ενημερώσετε βάση ποιας Συνθήκης ή Σύμβασης ή Οδηγίας του ΟΗΕ μπορεί ή πρέπει μια χώρα να ετεροπροσδιορίζει τα μέλη της μειονότητας μιας άλλης χώρας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τη δική τους επιλογή για πολιτιστική, γλωσσική εθνική ή εθνοτική ταυτότητα;

Τις περασμένες δεκαετίες ο ΟΗΕ με ψηφίσματα, διακηρύξεις, αποστολές έχει δείξει το ενδιαφέρον του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948, αποφασίσθηκε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος στη τύχη των μειονοτήτων. (Απόφαση 217 C III της 10ης Δεκεμβρίου 1948). Ανάλογα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, αποτελούν τα τελευταία χρόνια το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ICCPR), η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ατόμων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες, που ο ΟΗΕ ενέκρινε το 1992, η σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων HRC και της Ομάδας Εργασίας για τις Μειονότητες (WGM) το 1995. Πιστεύουμε να συμφωνείτε πως όλα αυτά αποδεικνύουν διαχρονικά το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η συγκεκριμένη σας δήλωση μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη.

Πως λοιπόν θα απολαύσουμε τα δικαιώματά μας ως μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα όταν εκτός από την άρνηση αναγνώρισης και την καταπίεση που επί δεκαετίες υφιστάμεθα από την ελληνική κυβέρνηση, κινδυνεύουμε τώρα να στερηθούμε ακόμη και του στοιχειώδους δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, αφού με δική σας πρόταση, αν υιοθετηθεί η πρόταση ψηφίσματος μας ετεροπροσδιορίζουν τρίτοι;
Φοβούμαστε ότι η αναφορά σας στην ερμηνευτική δήλωση έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τη φιλοσοφία σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ευαισθησία που ο ΟΗΕ επιδεικνύει από την ίδρυση του έως σήμερα.

Αξιότιμε κ. Διαμεσολαβητή σε άλλο σημείο της ερμηνευτικής σας δήλωσης αναφέρετε:
«...πιστεύω ότι θα βοηθούσε αν οι δύο κυβερνήσεις λάμβαναν ιδιαιτέρως υπόψη τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμβάσεις και πρακτικές γύρω από τη χρήση των τοπωνυμίων σε άλλα κράτη και αν άρχιζαν με καλή πίστη διμερείς συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό, περιλαμβανομένης της χρήσης κατάλληλου προσδιορισμού τοπωνυμίων στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά τους συστήματα, επίσημους χάρτες και εκδώσεις και αν προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές εταιρείες, εκδόσεις, τουριστικούς πράκτορες και παρόμοιες οργανώσεις να τηρούν τα διεθνώς σεβαστά τοπωνύμια και ονόματα».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αναφορά σας σε «διεθνώς σεβαστά τοπωνύμια και ονόματα» συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό που πρέπει να επιδείξουν οι κυβερνήσεις στη χρησιμοποίηση των τοπωνυμίων πού χρησιμοποιούν οι μειονότητες στη δική τους γλώσσα. Ως μέλη της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς πρακτικές είναι στη κατεύθυνση του σεβασμού και της χρήσης των μειονοτικών τοπωνυμίων εκεί όπου κατοικούν οι μειονότητες. Έτσι και στη περίπτωση των τοπωνυμίων στη Βόρεια Ελλάδα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν πληθώρα τοπωνυμίων και μικρο-τοπωνυμίων στη μακεδονική γλώσσα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα ανεπίσημα από τα μέλη της μειονότητας στη καθημερινότητά τους και που δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε μέσα από τις προτάσεις σας στο παραπάνω ζήτημα, να επιτευχθεί επιτέλους έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο η χρήση της διπλής ονοματολογίας, (τόσο στην ελληνική όσο και στη μακεδονική γλώσσα) για τα τοπωνύμια στις περιοχές της Βόρεια Ελλάδος όπου κατοικεί η Μακεδονική μειονότητα, αφού αυτά αποτελούν γλωσσικό και πολιτιστικό πλούτο όχι μόνον της μειονότητας ή της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το σημείο 8 στην πρόταση για ένα πιθανό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο εσείς προτείνεται έτσι όπως παρουσιάζεται στο ελληνικό τύπο αναφέρει ότι: «...το Μακεδονία έχει σημασία και συνδέεται επί μακρόν με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα, ότι το «Μακεδονία» είναι όνομα ευρέως χρησιμοποιούμενο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδος και ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας συνήθως αποκαλούνται Μακεδόνες».

Αξιότιμε κ. Διαμεσολαβητή, μπορείτε να μας εξηγήσετε πως είναι δυνατόν να συνδέεται με μία μόνο χώρα όπως η Ελληνική Δημοκρατία, ο πολιτισμός η κληρονομιά και η ιστορία μιας περιοχής η οποία διαχρονικά ήταν γνωστή για την πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητά της, όπως ακριβώς είναι και σήμερα η Βόρεια Ελλάδα;
Για του λόγου το αληθές θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να έρθετε προσωπικά εσείς και οι συνεργάτες σας στη Βόρεια Ελλάδα ώστε να διαπιστώσετε και ο ίδιος την υπάρχουσα πραγματικότητα.

Αξιότιμε κ. Διαμεσολαβητή, με όλον τον σεβασμό στην προσπάθεια την οποία έχετε αναλάβει και στην οποία ευχόμαστε να επιτύχετε, επιτρέψατέ μας ως Μακεδόνες μειονοτικοί στην Ελλάδα αλλά και ως μέλη του πολιτικού φορέα Ουράνιο Τόξο που συμμετέχει στην ελληνική πολιτική ζωή από το 1994 αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του Ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (5 Ευρωβουλευτές), στο οποίο είναι μέλος να σας εκφράσουμε την άποψή μας για το ζήτημα του ονόματος που μπορεί να βοηθήσει στο έργο σας.

Το μακεδονικό ζήτημα και κατ’ επέκταση το ζήτημα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο όσο και απλό.

Η δική μας πολιτική θέση για το ζήτημα του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας βασίζεται στη δημοκρατική αρχή πως το κάθε άτομο αλλά και ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει το όνομα με το οποίο θα αυτοπροσδιορίζεται. Πιστεύουμε ότι αυτό το ατομικό και συλλογικό δημοκρατικό δικαίωμα αποτελεί και ευρωπαϊκή και οικουμενική αξία. Άλλωστε και εμείς στη βάση αυτής της αρχής αποκαλούμαστε εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το όνομα αυτό καθ’ αυτό του κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αυτό είναι έτσι και αλλιώς σύνθετο, αφού το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που δηλώνει κρατική υπόσταση διαφέρει από το «Μακεδονία». Άλλωστε καμία περιοχή της Ελλάδος δεν φέρει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ώστε να δημιουργηθεί σύγχυση με τη χρήση του παραπάνω όρου.

Σε ότι αφορά τον όρο Μακεδόνας η πλειοψηφία των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδος συνήθως αποκαλούνται «Έλληνες» ή «Έλληνες Μακεδόνες», γιατί είναι Έλληνες πολίτες αλλά και γιατί επέλεξαν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Η χρήση του όρου «Μακεδόνας» από τους εθνικά Έλληνες είναι είτε γεωγραφικός προσδιορισμός είτε εθνικός με την προσθήκη του προθέματος «Έλληνας» μπροστά από τη λέξη «Μακεδόνας». Μόνον τα μέλη της γηγενούς Μακεδονικής μειονότητας στην Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνας» ως εθνικό προσδιορισμό όπως επίσης και τον όρο «εθνικά Μακεδόνας» για να αυτοπροσδιοριστούν. Στη Βόρεια Ελλάδα, όσοι επέλεξαν να ανήκουν στο ελληνικό έθνος χρησιμοποιούν τον όρο «Έλληνας» ή «Έλληνας Μακεδόνας» και όσοι ανήκουν στη Μακεδονική μειονότητα το όρο «Μακεδόνας» ή «εθνικά Μακεδόνας.»

Οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησής στη χρήση του όρου είναι κατ’ επίφαση τεχνικό πρόβλημα αφού αλλού βρίσκεται το κλειδί στο λεγόμενο «μακεδονικό ζήτημα».

Το πρόβλημα στη περιοχή, σε σχέση με το μακεδονικό ζήτημα, είναι ουσιαστικά η άρνηση των Βαλκανικών χωρών όπως η Ελλάδα, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και να σεβαστεί τα δικαιώματα του μακεδονικού έθνους. Αυτό βέβαια συνεπάγεται την άρνηση να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα δικαιώματα της μακεδονικής της μειονότητας. Το πρόβλημα έτσι όπως το θέτει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ούτε η πολιτιστική κληρονομιά, ούτε ότι ένα τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας φέρει το διοικητικό όνομα Περιφέρεια Μακεδονίας, ούτε ότι το γειτονικό κράτος ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό που πεισματικά αρνείται να παραδεχτεί η Ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν συμφωνεί με την εθνοτική χρήση του όρου «Μακεδονία», «Μακεδόνας», «Μακεδονικό» εξ αιτίας της ύπαρξης Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, η οποία ενδεχόμενα στο μέλλον θα εγείρει (κατά τους Έλληνες εθνικιστές) αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελληνικής κυβέρνησης και όχι το όνομα της γειτονικής μας χώρας. Αν όμως αυτό παραδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση τότε θα πρέπει να προβεί και στα κατάλληλα μέτρα αναγνώρισης και σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο (τον σεβασμό δηλ. των δικαιωμάτων της μειονότητας), πρακτική που εφαρμόζουν οι δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες θα ενισχύσει την ειρήνη και την σταθερότητα στη περιοχή και όχι βέβαια με την καταπίεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της όπως η μακεδονική ή με την αμφισβήτηση του δικαιώματος χρήσης του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό στην Ελλάδα κράτος.

Εμείς ως πολιτικός φορές μέσα από τη δράση μας έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια πρέπει να είναι σεβαστά και αμετάβλητα ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των κατοίκων αυτής της περιοχής. Ανάλογη είναι και η πολιτική μας πρακτική όπου πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσα από δημοκρατικές και ειρηνικές δραστηριότητες να πείσουνε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα μας όπως κάνει κάθε πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος στη σημερινή Ευρώπη. Άλλωστε σήμερα αλλά και στον κόσμο που έρχεται η Ευρώπη είναι και θα είναι η κοινή μας πατρίδα.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειες σας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Αναστασιάδης Σταύρος
Μπούλες Αναστάσιος
Παρίσης Αθανάσιος
Μάντζας Ελευθέριος
Βοσκόπουλος Παύλος
Δήμτσης Πέτρος
Βασιλειάδης Πέτρος
Καζίας Πέτρος
Κιλγκάτσης Παντελής

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.