Tuesday - 26 October, 2021
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА
Членка на Европската Слободна Алијанса – Европска Политичка Партија (ЕСА - ЕПП)
Членка на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН)

Стефаноу Драгоуми 11 ТК.. 53100 P.O 51, Грција; Тел/Факс 0030 23850 46548
Вебсајт:
www.florina.org; Е-маил: rainbow@florina.orgСоопштение за медиумите

ЕСА - Виножито отвори канцеларија во Едеса/Воден

15 ноември, 2008
EFA – Rainbow Voden Committee Европската cлободна aлијанса - Виножито, политичката партија на македонското малцинство во Грција, денеска отвори канцеларија на главната улица во Едеса/Воден во Северна Грција.

На специјална церемонија присуствуваа голем број партиски членови и симпатизери. На балконот на канцеларијата беше закачена двојазична табла со натпис (на грчки и на македонски) „Ε.Ε.Σ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΔΕΣΣΑΣ“ и „Е.C.A - ВИНОЖИТО, ВОДЕНСКИ КОМИТЕТ“.

Одлуката да се отвори канцеларија во Едеса/Воден беше донесена заради зголемениот интерес за вклучување во работата на ЕСА-Виножито од страна на етничките Македонци во градот Воден и околните места. Овој потег е и дел од стратешките планови нa партијата за одговор на барањата и потребите за афирмирање на политичките, културните и социјалните интереси на етничките Македонци во Централна Македонија, регион каде живее значителен број на етнички Македонци и на лица кои говораат на македонски јазик.

По денешнатот официјално отворање на канцеларијата во Едеса/Воден, се одржа состанок на Централниот совет на партијата, на кој беше одлучено да сe испрати писмо за средба со премиерот Папандреу и партијата искрено се надева дека поканата ќе биде прифатена и дека дијалогот помеѓу владата и македонското малцинство конечно ќе започне.

Канцеларија за печатЗабелешка: Канцеларијата во Едеса/Воден е втората канцеларија na ЕСА-Виножито во Северна Грција. Првата канцеларија беше отворенa на 6 септември 1995 во градот Флорина/Лерин. Но, po тој повод, канцеларијата беше обиена и ограбена, a двојазичнaтa табла сo натписот „Виножито, Лерински комитет“ беше украдена. На 13 септември 1995 канцелариjaтa на партијата билa нападнатa од страна на голем број ултра-националисти. Вандалите ги уништија просториите, упаднаа внатре и ја конфискуваа таблата со натписот. Набргу потоа, четири члена на партијата беа обвинети за „поттикнување и предизвикување меѓусебна омраза меѓу граѓаните“, според членoт 192 од Кривичниот законик на Грција. Оваа недемократска мерка придонесување за рушење на меѓународниот углед на Грција и по значаен меѓународен притисок обвиненијата беа повлечени. Во 2005 година, Европскиот суд за човекови права ja осуди грчката влада зa прекршување на Европската конвенција за човекови права и одлучи дека на членовите на партијата им се ограничува слободата на здружување (Член 11) како и поради неуспехот да се обезбеди судски процес во рамките на разумен рок (член 6). На грчката влада и беше наредено да плати €35.000 на ЕФА Виножито како надоместок. Како резултат на напорите на ЕСА-Виножито, денес двојазичната табла со натпис на грчки и на македонски јазик слободно стои во предниот дел на седиштето на партијата во Флорина/Лерин, без тоа да предизвикува интервенции.


Погледни го видеово на Youtube


EFA – Rainbow Voden Committee

EFA – Rainbow Voden Committee
Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.