Tuesday - 18 June, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:
ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party
A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"
Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 
ММДЧП, АМКЧП и Виножито со осуда за американскиот Стејт департмент заради негирањето на македонското национално малцинство во Грција


26 април, 2013

Read this page in English

State Department Торонто, Мелбурн и Лерин/Флорина (26 април, 2013) - Американскиот Стејт департмент оваа недела го објави својот годишен Извештај за човекови права за 2012 година. Во извештајот за Грција, во делот насловен "Национални / расни / етнички малцинства", за состојбата и третманот на македонското малцинство беше наведено следново:
"Владата не признава постоење на словенски дијалект, од своите претставници наречен "македонски", меѓутоа, сепак мал број луѓе себеси се идентификуваат како "Македонци", поим кој што предизвикува силно спротивставување од останатите граѓани. Овие поединци тврдат дека Владата води политика со која што има намера да ги обесхрабри во употребата на нивниот јазик. Владините тела и судовите ги одбиват барањата од страна на овие словенски групи да се идентификуваат со употреба на терминот "Македонци", наведувајќи дека околу 2,2 милиони етнички (и јазички) грчки граѓани, исто така се идентификуваат користејќи го терминот "Македонци". Владата долго време одбива да го признае здружението наречено "Дом на македонската култура", заради употребата на терминот "македонска". Здружението во 2009 година поднесе тужба до Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП). Во август ЕСЧП ја информира Владата дека го прифаќа случајот и побара од Владата да го изнесе својот став до 15 јануари 2013 година."

Терминологијата која што ја користат во овој параграф, поимите "словенски дијалект", "словенски групи" и употребата на наводници за терминот македонски, претставуваат ништо друго туку негирање на македонскиот идентитет и јазик во Грција и овековечување на грчките расистички стереотипи кои резултираа Македонците во Грција да не можат да ги остварат своите основни човекови права уште од 1913 година. Важно е да се истакне дека Стејт Департментот веќе неколку години ја користи оваа навредлива терминологија со која што ги опишуваат Македонците во Грција во нивните извештаи за човекови права за неколку години.

Македонското меѓународно движење за човекови права, Австралиско-македонскиот комитет за човекови права и Европската слободна алијанса - Виножито го осудува американскиот Стејт департмент за употребата на таквата терминологија и бара од нив да ги почитуваат неотуѓивото право на Македонците во Грција да го користат терминот македонски во опишувањето на својата етничка припадност и јазик.

Истовремено, ги повикуваме сите Македонци во целиот свет да го контактираат американскиот Стејт департмент
http://contact-us.state.gov/app/ask, со цел да го изразат своето спротивставување за употребата на таквата понижувачка терминологија.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи од своето основање во 1986 година. За повеќе информации:
www.mhrmi.org, twitter.com/mhrmi, facebook, info@mhrmi.org, 1-416-850-7125.

Основан во 1984 година, Австралиско-македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман. За повеќе информации, посетете ја страницата www.macedonianhr.org.au, или контактирајте со АМКЧП на info@macedonianhr.org.au или на телефон +61 3 93298960.

ЕСА-Виножито е политичка партија која што се бори за правата и за признавање на македонското малцинство во Грција. Партијата има канцеларии во Лерин / Флорина и Едеса / Воден. За повеќе информации, ве молиме посетете ја страницата www.vinozito.gr, или испратете емаил на: vinozito@otenet.gr, или јавете се на +30 23850 46548.

Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.