Thursday - 10 October, 2024
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
The Rainbow Party
» Introduction
» New Manifesto
» Old Manifesto
» Principles
» Founding Principles
» Organisation


NEWSPAPER

Nova Zora


ZORA

Zora


NEWSLETTER

Newsletter of the Rainbow Party


Следете нè на:

Aκολουθήστε μας στο:

Follow us on:




ΕFA-Rainbow supports the right of the Catalan people to decide on their future and joins the EFA campaign "Catalonia decides"

Catalonia decides


MAKEDONSKI.ORG

makedonski.org


INTERNET RADIO

Radio Macedonian Culture


A selection of Macedonian blogs in Greece


Abecedar
Aegean Macedonian Culture
Antimakedonismos
Mladini-Makedonci


Anti-macedonian policy during the elections for the European Parliament against Rainbow by the Greek state and the Greek mass media


A scandal by the Parliamentary committee

Greek TV stations sabotage EFA-Raibow

Ultra-nationalists want "borders with Serbia"!

"Hellenic Post" sabbotages EFA-Rainbow Campaign

Typical example of censorship of Rainbow

Attack of the Greek Neo-nazi party




A Greek - Macedonian dictionary by Vasko Karatza printed with the support of EFA - Rainbow
 Greek   Macedonian


D. Lithoxoou

lithoksou.net/home.html
"Extracts of Letters"




Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες


Denying Ethnic Identity:
The Macedonians of Greece, by Human Rights Watch


Linguistics and politics II:
Macedonian Language


Greece's stance towards
its Macedonian minority
and the neighbouring
Republic of Macedonia.


Lawed Arguments
and Omitted Truths


R. Nikovski: Memorandum to the European Parliament
Facts behind the Greek politics towards Macedonia

English  Macedonian


"Proposed disciplinary measures to stamp out the Macedonian minority in Greece by the National Security Service"


Center Maurits Coppieters
European Free Alliance
Federal Union of European Nationalities
Greek Helsinki Monitor
Greek Anti–Nationalistic Movement
Macedonian Human Rights Movement International
Macedonian Human Rights of Australia
OMO Ilinden - PIRIN
MakNews.com
The European Union Agency for Fundamental Rights


Macedonian Forum for politics and history
 


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.florina.org; e-mail: rainbow@florina.org



2 Ιουνίου 2015

Προς
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου
Βας. Σοφίας 15
Τκ 10674
info@ypes.gr


Αξιότιμη κ. Χριστοδουλοπούλου,

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τη χορήγηση ελληνικής Ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς και για την αλλαγή του πλαισίου- νόμου θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστή ακόμη μια πτυχή του ζητήματος «ελληνική ιθαγένεια».


Σας παραθέτουμε υποθέσεις με αρνήσεις εισόδου και αφαιρέσεις ιθαγένειας σε εθνικά Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα. Ευελπιστώντας ότι θα φροντίσετε να δώσετε λύση σε αυτό το ζήτημα εφαρμόζοντας τις διεθνείς συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των μειονοτήτων δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να επανακτήσουν την αδίκως χαμένη ελληνική τους ιθαγένεια.

Σε ότι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες:
Η ελληνική κυβέρνηση αφαιρεί ιθαγένειες από μέλη της μακεδονικής μειονότητας εφαρμόζoντας επιλεκτικά το άρθρο 20 παρ. 1 Γ* του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας κυρίως σε όσους είναι οργανωμένοι σε συλλόγους μεταναστών στο εξωτερικό και εκφράζουν στον προσωρινό τόπο διαμονής τους την μακεδονική πολιτιστική, γλωσσική ή εθνοτική τους ταυτότητα.
Η απόφαση συνήθως γνωστοποιείται στους ενδιαφερομένους κατά την ημέρα άφιξής τους στην Ελλάδα είτε για προσωρινή είτε για οριστική παραμονή και επαναπατρισμό. Τα άτομα στα οποία αφαιρείται η ιθαγένεια κηρύσσονται ταυτόχρονα ανεπιθύμητα (persona non grata) και δεν επιτρέπεται ούτε καν η είσοδός τους στην Ελλάδα για να επισκεφθούν τους συγγενείς και τον τόπο καταγωγής τους.
Τέτοια παραδείγματα είναι α) του κ. Γιώργου Μισάλη από το χωριό Μελίτη Φλώρινας ο οποίος διαμένει τα τελευταία χρόνια στην Μελβούρνη Αυστραλίας ως οικονομικός μετανάστης. Στις 07.05.2005 επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στη κηδεία του πατέρα του. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδό του στην Ελλάδα εφαρμόζοντας τη παραπάνω απόφαση.
β) του κ. Σαραγιόπουλου Γεωργίου και κ. Σαραγιόπουλου Χρήστου, Καναδοί πολίτες, από το χωριό Άγιος Γερμανός, οι οποίοι έμαθαν ότι έχασαν την ελληνική τους ιθαγένεια κατά την προσπάθεια του να επισκεφτούν το χωριό τους, το καλοκαίρι του 2005.
γ) στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκει και ο κ. Σιπιδίας Βασίλης, Καναδός πολίτης, από το χωριό Κέλλη Φλώρινας, o οποίος το καλοκαίρι του 2000 επιχειρεί να επισκεφτεί το χωριό του και δυστυχώς δεν του επιτράπηκε η είσοδός του σε ελληνικό έδαφος και ταυτοχρόνως του ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας αρ. 20 παρ. 1Γ έχει χάσει την ελληνική ιθαγένεια.
δ) αφαίρεση της ιθαγένειας του κ. Χρήστου Γκαγκάτση, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στην Ελλάδα σε εφαρμογή πάλι του άρθρου 20 παρ 1Γ. O κ. Γκαγκάτσης κατάγεται από το χωρίο Ακρίτας του νομού Φλώρινας (Υπ. Εσωτερικών – Γεν. Δ/νση Διοικ. Υποστήριξης Τμήμα Ιθαγένειας (Α. Π. Φ. 97674/4724 – Αθήνα 3/3/2004) και πολλοί άλλοι.

Σε ότι αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες:

Σύμφωνα με την «Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Γεννηματά και Σκουλαρίκη» υπάρχουν χιλιάδες Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες, Έλληνες πολίτες που τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Σε πολλούς από αυτούς δεν τους επιτρέπεται ακόμη και η είσοδος στη χώρα μας από χώρες από τις οποίες δεν χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία. Σε ότι αφορά τους προσωρινά διαμένοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αλλού υπάρχει άλλο ειδικό καθεστώς χορήγησης βίζας όπου όμως και εκεί υπάρχουν προβλήματα.
Σας παραθέτουμε ορισμένες περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων:

Στις 20 Ιουλίου 2003, ο κ. Γιάνκο Καλίντσεφ (Ιωάννης Καλίνης) Αυστραλός πολίτης, γεννημένος στο χωριό Μελίτη -Φλώρινας και ο Καναδός πολίτης Γκιόργκι Κίζοβσκι (George Kizovski) γεννημένος στο χωριό Γάβρος Καστορία επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να επισκεφτούν το τόπο γέννησής τους. Οι ελληνικές αρχές συνόρων τους αρνήθηκαν την είσοδο χωρίς καν να τους ενημερώσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε ελληνικό έδαφος.

Υπόθεση κ. Δημάκη Αντωνίου του Ιωάννη από το χωριό Μελάς, ο οποίος έχει απολέσει την ελληνική ιθαγένεια. Εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Κορεστείων με α/α 1227/Ε/34/3 (Έγγραφό Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, Δήμου Κορεστείων αρ. πρωτ. 1774/2006).

Τον Ιούλιο του 2002 οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κ. Steve Pliakes, Καναδό πολίτη, με καταγωγή από το Σκλήθρο Αμυνταίου, την είσοδο του σε ελληνικό έδαφος. Όταν διώχθηκε από την Ελλάδα ήταν παιδί, όπως και αρκετοί από τους εν ζωή πολιτικούς πρόσφυγες σήμερα.

21 Ιουλίου 2003, η Βάνα Νικζοβσκι (Vana Niczowski) και ο σύζυγος της Χρήστος (Chris Niczowski), Καναδοί πολίτες, γεννημένοι στο χωριό Μελάς Καστοριάς, επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδος για να επισκεφτούν τον τόπο γέννησης τους. Οι συνοριακές αρχές τους το απαγορεύουν την είσοδο τους με την αιτιολογία ότι στο διαβατήριο τους αναφερόταν ο τόπος γέννησης τους με «μη ελληνικό όνομα».

4 Αυγούστου 2004, ο κ. Γκιόργκι Πλούκοφσκι (Giorgi Plukovski), Καναδός πολίτης, γεννημένος στη Χαράλα Καστοριάς προσπάθησε να περάσει τα σύνορα (από την Δημοκρατία της Μακεδονίας) μάταια όμως, διότι οι συνοριακές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο του με την αιτιολογία ότι αποτελεί απειλή για δημόσιο κίνδυνο, εσωτερική ασφάλεια και δημόσια υγεία. Στον κ. Πλούκοφσκι δεν του επέτρεψαν την είσοδο του στην Ελλάδα παρόλο που το ίδιο άτομο λίγους μήνες πριν είχε ταξιδέψει από την Ιταλία προς Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

30 Μαΐου 2002, μαθαίνουμε από τον κ. Μέντο Πέτρεφσκι (Mendo Petrevski) Καναδό πολίτη, ότι του απαγορεύεται η είσοδος του στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε και χλευασμό από τις ελληνικές συνοριακές αρχές (Συνοριακός Σταθμός Νίκης – Φλώρινα) ο κ. Πέτρεφσκι, παρόλα τις επίμονες προσπάθειες του δεν έλαβε κανένα έγγραφο από τις ελληνικές συνοριακές αρχές για το λόγο για τον οποίο δεν του επιτράπηκε η είσοδός του.

Παλαιότερα στις 30/05/2000, απαγορεύεται η είσοδος στον κ. Βάσκο Καρατζά, ο οποίος γεννήθηκε στο Δενδροχώρι Καστοριάς, κάτοικος Δημοκρατίας Μακεδονίας. Το αποδεικτικό γνωστοποίησης απαγόρευσης εισόδου αναφέρουν ως λόγο: «Καταχώρηση στον κατάλογο ανεπιθυμήτων» (Ελληνική Αστυνομία – Τμήμα Ευζώνων 86/2000). Ο άνθρωπος πέθανε με τον καημό ότι δεν μπόρεσε να ταφεί στον οικογενειακό τάφο στο χωριό του.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές περιπτώσεις Μακεδόνων οικονομικών προσφύγων, Ελλήνων πολιτών που έχουν χάσει την ελληνική τους ιθαγένεια και δεν έχουν γίνει γνωστές στο κόμμα μας, όπως και υποθέσεις άρνησης εισόδου στη χώρα μας πολιτικών προσφύγων που κατοικούν στις Πρώην Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες με το μεγαλύτερο αριθμό αυτών να κατοικούν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα από τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας Νόμος 3370/1955 και της Κοινής Απόφασης Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος (29/12/1982) βάση των οποίων έλληνες πολίτες μακεδονικής καταγωγής χάνουν το δικαίωμα της Ελληνικής Ιθαγένειας και δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και επισκεφτούν το τόπο που γεννήθηκαν, το τόπο που είναι θαμμένοι οι γονείς τους.

*
ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ 3370 / 1955, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ, ΑΡΘΡΟ 20
Ένεκεν εκπτώσεως
(1) Δύναται να κηρυχθή έκπτωτος της Ελληνικής Ιθαγένειας:
(Γ) όστις εν αλλοδαπή διαμένων ενήργησε προς όφελος αλλοδαπής Πολιτείας πράξεις ασυμβίβαστους προς την ιδιότητα του Έλληνος και αντιθέτους προς τα συμφέροντα της Ελλάδος
---------------------------------------

**
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα 29.12.1982
Θέμα: Ελεύθερος επαναπατρισμός και απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους πολιτικούς πρόσφυγες

Έχοντες υπ'όψη:
Τις διατάξεις του Νόμου 400 / 76 "Περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων" όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 1266 / 1982 και στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για Εθνική συμφιλίωση και ομοψυχία,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι Έλληνες το γένος (υ υπογράμμιση δική μας) που κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 και λόγω αυτού κατέφυγαν στην αλλοδαπή ως πολιτικοί πρόσφυγες έστω και αν αποστερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Γ. Γεννηματάς, Γ. Σκουλαρίκης


Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο στηρίζει την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στη χώρα μας και προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για την μείωση του ελλείμματος της. Για αυτό το λόγο λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε:

α) Τροποποίηση του νόμου και συγκεκριμένα απάλειψη του «Έλληνες το γένος» γιατί η χρήση τέτοιων όρων συνιστούν ρατσιστική διάκριση. Άλλωστε για αυτό γίνεται αναφορά σε διεθνείς εκθέσεις ανεξάρτητων οργανισμών όπως:
1) ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ Η ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ (1992)
2) ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ (1965)
3) ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (1966)
4) ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (1966), ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (1989)
5) ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΝΧΑΓΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΑΣΕ (ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) 1990.

Μετά την απάλειψη της ρατσιστικής διάκρισης στον υπάρχοντα νόμο θεωρούμε ότι η εφαρμογή θετικών διακρίσεων και η πλήρη αποκατάσταση έστω των εν ζωή σήμερα Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων θα αποτελέσει τεράστιο βήμα δημοκρατίας στη χώρα.

β) Να αποκατασταθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν καταχωρηθεί στο κατάλογο "ανεπιθύμητων" για τη χώρα, δηλ. αυτούς τους Έλληνες πολίτες που αφαιρέθηκαν ιθαγένειες και απαγορεύτηκε η είσοδος στη πατρίδα τους. Αυτοί είναι είτε οικονομικοί μετανάστες είτε δεύτερη γενιά πολιτικών προσφύγων που κυρίως μετανάστευσαν από τις πρώην ανατολικές χώρες στα υπερωκεάνια κράτη. (Σας παραθέτουμε ορισμένες εκθέσεις σχετικά με τα ζητήματα που αναφέρονται στην επιστολή):
1) http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Greece/GRC-CbC-IV-2009-031-GRC.pdf
2) greece_introductory_cerd_august_2009_ghm_scan.doc
3) COE, Minority protection in Europe: best practices and deficiencies in implementation of common standards Committee on Legal Affairs and Human Rights, 2010

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κόμμα μας είναι πάντα ανοιχτό και έχει διάθεση για διάλογο ή συμπληρωματική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Με εκτίμηση
Το Προεδρείο ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο


Back to previous page Back to top
EFA-Rainbow Archives
EFA 2019 MANIFESTO


Γιατί να ψηφίσω
την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

Click here
to read the Abecedar!

Promotion of the
Macedonian Language
Primer at the OSCE HDIM

English Greek Macedonian

Greek irredentism and expansionism officially sanctioned by the Greek Parliament
English Greek Macedonian

Letter to Carla del Ponte,
Chief Prosecutor for the UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

English Greek Macedonian

The Yugoslavian Crisis
English Greek Macedonian

Document of the Ministry
of Foreign Affairs

Related to the article - The obvious linguistic particularity - Eletherotypia, 18/11/2006

English   Greek

The ten Greek myths
on the “Macedonian issue”

By IOS team – Eletherotypia, 23/10/2005

Who says there are no
minority languages in Greece?

The "secret" census
in north Greece, in 1920

Map showing the Cultures and Languages in the E.U.

Council of Europe
Framework convention for the Protection of national minorities


English

Greek

Macedonian

Συνέντευξη: Ευάγγελος Κωφός, Έλληνας ιστορικός
Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια είναι όνομα που εκφράζει την ταυτότητά σας

Greek   Macedonian

Ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος απαντά στον Ευάγγελο Κωφό.
«Το Μακεδονικό ζήτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού μύθου».

Greek   Macedonian
HomeAbout UsNewsReportsMediaLinksContact
© 1997-2015 EFA-Rainbow, All Rights Reserved.